woensdag 25 december 2019

Blog 6: Bye bye Gudy, hello Bart

In 2015 spelen we in de zomer op een zondag in Café de Pompe. De mussen vallen dood van het dak van de hitte, wij moeten eigenlijk binnen spelen. Maar al snel besluiten we onze opstelling andersom te doen. Stefan vind dit eigenlijk maar niks maar gaat schoorvoetend akkoord. Wij hangen al snel uit het raam te spelen en uiteindelijk spelen we voor een vol terras een heerlijk optreden. Bij Sympathy for the devil is Stefan het zo beu dat hij achter zijn drumkit vandaan komt en in het raam gaat staan met schudei. Inmiddels staan Gudy en Boudewijn op barkrukken te spelen. Best wel legendarisch optreden toch.

Een andere geweldige gig in die zomer is het tigjarig bestaansfeest van de Soos in Geersdijk. Ze hebben voor de gelegenheid een tent neergezet op het havenplateau aan het Veerse meer. Zeker 1 van de mooiste locaties waar we gespeeld hebben. En als je dan weet dat we als afsluiter in een volle tent speelden, waarbij het publiek al een aardig flesje bier had gedronken, met daarbij meenemend mijn eerdere opmerkingen over super muziekpubliek uit Geersdijk en eigenlijk heel Noord Beveland, dan weet je dat dit optreden de analen ingaat als 1 van de hoogtepunten in het bestaan van NoPoint. Wat een feest, wat een energie en wat een Rock & Roll!!!

Ook het vernoemen waard is ons eerste optreden in café Spoorzicht in Arnemuiden. Misschien niet zozeer vanwege het optreden zelf, maar vanwege de ontvangst. Dit café wordt gerund door de ouders van zangeres Marsha. Deze lieve mensen weten nog eens hoe je muzikanten in de watten kunt leggen! Na het optreden moeten we maar snel aan de keukentafel aanschuiven om ons helemaal vol te stouwen met broodjes frikandel en broodjes kroket. En natuurlijk een borrel en goede gesprekken, want dat hoort aan de keukentafel! Verder zijn er ook een aantal optredens die het vermelden zeker niet waard zijn. Lege kroegen waardoor weinig interactie met het publiek (De Post, De Landing), een motortreffen in Axel waar iedereen ergens anders staat.

Voor de zomer in 2016 geeft Gudy aan te gaan stoppen met NoPoint. Hij wil zijn laatste optreden doen in Bar American, op de eerste vrijdag van 2017. Al snel besluiten we Bart te vragen om de plaats van Gudy in te nemen. Waarom? Hij kan gitaar spelen, past qua karakter prima bij ons en als belangrijkste: Hij heeft een eMMetje. Een eMMetje??? Wat is dat? Een NoPoint shirt maat M dat hij vol trots draagt.Naast de laatste optredens met Gudy gaan we dus oefenen met Bart. Dat gaat in een iets grotere frequentie dan de laatste jaren met Gudy, we oefenen dus een keer of 5 dat najaar...

Een van de eerste optredens in dat najaar is een dubbeloptreden met TAFKABB bij het 25-jarig bestaan van de Federatie Sloeproeien Nederland tijdens de Veerse Meer Sloepenrace in Kortgene. Ook dit is één van de absolute topoptredens van NoPoint (en van TAFKABB). Nadat ik overdag de race en finish van commentaar heb voorzien mag ik dus 's avonds het podium op voor een soort marathonoptreden. Dit is het optreden dat de geschiedenis in zal gaan als het optreden waarbij Stefan (op dat moment overigens voor TAFKABB achter de drums) viel voor een andere vrouw... Oh nee, MET een andere vrouw. Hij werd door een iets te enthousiaste roeister omhelst waarbij ze samen opeens achter het podium lagen. Wim en Herman speelden nietsvermoedend door, het nummer "Stil in mij" kreeg gelijk een extra dimensie. Verder was het vooral 1 groot gekkenhuis. Een feest in een tent met zo'n 1200 enthousiaste roeiers is toch best wel erg "te hèk"!

Ook spelen we dat najaar nog een gig via onze Tilburgse vrienden, maar dan in een kroeg in Oosterhout. Ik ben zelf niet fit, ik heb al een paar weken onnoemelijk veel pijn in mijn knie en kan nauwelijks staan. Dus zorgen ze gewoon voor een eigen hoekje voor me, compleet met "omastoel" en schemerlamp. Geweldig! Het wordt een ontzettend leuk optreden waarbij Gudy en Boudewijn de "stuiteren over het podium" honneurs met verve waarnemen.

Het afscheidsfeest van Gudy, tevens welkomstfeest van Bart, in Bar American is ook een onvergetelijke mijlpaal. Allereerst omdat Gudy zo lang, bij zoveel optredens, als gitarist van NoPoint zijn steentje en vele Rock-poses heeft bijgedragen aan het succes van NoPoint. Maar ook omdat Bart gelijk kan proeven hoe ontzettend gaaf optredens met NoPoint kunnen zijn. Ondanks de zenuwen die hij vast gevoeld moet hebben staat hij ook volop te genieten. Zeker met een super publiek zoals in American!!!

Herman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten